Uyku Rutininde Ninninin Yeri Nedir?
Tutarlı bir uyku rutini, bebeklerin ve küçük çocukların uyku kalitesini sadece iki hafta içerisinde iyileştirebilir.(1) Siz de sağlıklı bir uyku düzeni için uyku rutini oluşturabilir, bu rutini oluştururken ninnilerin gücünden yardım alabilirsiniz. Gelin, uyku rutininin önemi ve ninnilerin uyku rutinindeki yerini beraber keşfedelim.
Bebekler İçin Uyku Rutini Oluşturmak Neden Önemlidir?
Bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmanın yolu, uyku rutininden geçer. Beslenme, banyo, masaj, bebek sakinleştirici ninni gibi adımlardan oluşabilen uyku rutini, bebeklerin doğal sirkadiyen ritimlerini güçlendirir. Böylece onların gündüz ve gece arasındaki farkı öğrenmelerini sağlar. Ayrıca uyku öncesi rutini, bebeklerin zihinsel olarak uykuya hazırlanmasına da yardımcı olur. Uyku rutininin önemi bunlarla da sınırlı değildir. İşte, satır başlarıyla uyku rutini oluşturmanın önemi:
-
Bebeğin güvende hissetmesini sağlar: Uyku rutini de dahil tüm günlük rutinler, bebeklerin kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. Düzenli olarak aynı aktivitelerin tekrarlandığı uyku öncesi rutin, bebeğin yatma saatinin geldiğini anlamasını ve daha hızlı uykuya dalmasını sağlar.(2)
-
Uyku problemlerini azaltır: Geç uyuma, uykuya dalmakta zorlanma, sık sık uyanma, kısa uyku süreleri gibi uyku problemleri, uyku rutini sayesinde aşılabilir.(3)
-
Bağlanmayı destekler: Bebeklerde uyku rutini oluşturma, ailece kaliteli zaman geçirmeyi de kapsar. Banyo saati, beslenme zamanı, bebek uyutma ninnisi gibi ritüeller, bebek ile anne baba arasındaki bağı güçlendirir.
- Bilişsel gelişime katkıda bulunur: Uyku rutini sayesinde erken yatma alışkanlığı kazanan bebeklerin bilişsel gelişimlerinin, geç yatanlara göre daha ileride olduğu tespit edilmiştir.(4)(5) Uyutma ninnileri de dahil olmak üzere iletişim içeren aktiviteler, bebekler için etkili bir uyarandır ve bu sayede yeni şeyler öğrenme fırsatı sunar.(3)
-
Metabolik sağlığa olumlu katkı sağlar: Sirkadiyen ritmin bozulması, metabolik sağlığı olumsuz etkiler. Uyku rutini ise sirkadiyen ritmi düzenleyerek metabolik hastalık riskinin azalmasına destek olur.
-
Anne babalar kendilerine zaman ayırabilir: Bebek bakımı oldukça yoğun bir süreç olduğundan anne babalar, dinlenmek ya da sevdiği şeyleri yapmak için vakit ayırmakta zorlanabilir. Bebeğiniz her akşam aynı saatte uyumaya alıştığında siz de kendinize vakit ayırabilirsiniz.
Uyku Rutininde Ninnilerin Yeri Nedir?
Uyku rutini oluştururken kendi aile dinamiklerinize göre hareket edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşı büyüdükçe rutindeki bazı aktiviteleri çıkarabilir, yerlerine yenilerini ekleyebilirsiniz. Beslenme, banyo, masaj gibi aktivitelerin yanı sıra rutine bebek uyutma ninnileri gibi sakinleştirici aktiviteler eklemek de gerekir. Uyku rutininde ninnilerin yeri, şu başlıklarla sıralanabilir:
-
Bebekleri sakinleştirir: Bebeklere sakinleştirici müzik dinletmek, onların kalp atışlarını yavaşlatır, stresi azaltır.(7) Özellikle uyumayan bebekler için ninni, bebeklerin uyarılmasını azaltabilir ve gevşemeyi artırabilir, böylece uykuya geçişi teşvik edebilir.(3)
-
Anne baba ile bebek arasındaki bağı güçlendirir: Bebekler, onlara bakım verenlerin sesiyle sakinleşebilir ve daha kolay uykuya dalar. Bebekleri uyutmak için ninniler söylemek bağlanmayı da olumlu yönde etkiler.(8)
-
Uyku kalitesini artırır: Bebeklerin uyuması için ninni söylemek ya da dinletmek bebeği rahatlatarak daha kısa sürede uykuya dalmasını sağlar ve uyku süresini artırır.(9)
Uyumayan bebeklere ninni arayışındaysanız İyiliğe Ninniler projemiz ile tanışın! AÇEV işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz İyiliğe Ninniler ile Dandini Dandini Dastana, Uyusun da Büyüsün, Fış Fış Kayıkçı gibi sevilen ninnileri günümüze uyarlıyoruz. Olumsuz bir dilin yerine sevgi, hoşgörü, cinsiyet eşitliği, hayvan sevgisi gibi konularda pozitif mesajlarla yeniden yorumlanan ninnileri Sertab Erener’in sesinden dinlemek için YouTube ve Spotify kanallarını ziyaret edebilirsiniz. Üstelik İyiliğe Ninniler albümü ile dinlediğiniz her ninni, bağışa dönüşüyor ve bir çocuğun geleceğine ışık tutuyor.
Kaynakça
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587179/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6378489/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587181/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26602742/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://jech.bmj.com/content/67/11/926 Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://www.pnas.org/content/106/11/4069.full Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32162936/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28169158/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21517173/ Son Erişim Tarihi: 26.10.2021