10 Soruda Atopik Cilt Nedir?

 

1- Atopik cilt ne demek?

Atopik cilt çok kuru, hassas ve kaşıntılı bir cilt tipidir. Atopik cilt tipinde, cilt bariyerindeki yapısal ve fonksiyonel bozulmalar, cildin nemi içeride tutmasına engel olur. Bununla beraber, atopik cilt yapısına sahip kişilerde günlük yaşam esnasında maruz kaldıkları faktörlere karşı reaksiyon gösteren bir bağışıklık sistemi ve kuru cilt izlenir.

2- Atopik cilde sahip olduğumuzu nasıl anlayabiliriz?

Atopik cilt tipinde, kuruluğa ek olarak ciltte pullanma, matlaşma ve çatlak görünümü gibi farklı bulgular ortaya çıkar. En önemli sorun ise, kuruluğa bağlı oluşan kaşıntılardır. Cilt kuruluğunuz ve bu kuruluğa bağlı hassasiyetiniz, pullanma ve kaşıntılarınız oluşuyorsa atopik ciltli olabilirsiniz.

3- Çocuğumun cilt tipi atopik, bu kalıcı mıdır, değişebilir mi?

Atopik cilt genellikle ilk iki yaş içinde, hatta bazen yaşamın ilk aylarında kendini gösterir ve çocuk ilkokul çağına eriştiğinde 6-7 yaş civarında büyük ölçüde ortadan kalkar. Ancak ergenlik ve yetişkinlik dönemine de uzayabilen ya da bebeklik ve çocuklukta hiç belli olmayıp erişkin çağda karşılaşılabilen atopik cilt tipi durumları da görülebilir.

4- Atopik cildimde yaşadığım kuruluk ve ona bağlı kaşıntı bulaşıcı bir şey midir, sevdiklerimize veya vücudumuzun başka bölgelerine bulaşır mı?

Hayır, atopik ciltte gözlenen kuruluk ve kuruluğa bağlı kaşıntı temas ile bulaşmaz. Ayrıca yaşanan kaşıntı durumunun vücudun başka bölgelerine bulaşması beklenmez. Ancak atopik cilt, genetik bir yatkınlığa sahip olduğu için bu cilt tipi başka aile bireylerinde de görülebilir.

5- Atopik cilt yaşam kalitesini etkiler mi?

Cildimiz vücudumuzun en büyük organı ve bizi dış dünyadan ayıran bariyerimizdir. Cildimizi olumsuz yönde etkileyebilecek, kuruluğa, pullanmaya ve kuruluğa bağlı kaşıntıya neden olabilecek hemen her şey aslında psikolojimizi, özgüvenimizi, sosyal ilişkilerimizi kısacası yaşam kalitemizi de kötü etkileyebilir. Atopik cilde sahip olmak; kişinin yaşam tarzını ve alışkanlıklarını etkileyebilecek özel bir durum olarak kabul edilebilir. Bireylerde; özgüven eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, kaygı bozuklukları, uyku konforunda bozulma, ikili ilişkilerde ve sosyal ilişkilerde sıkıntılar izlenebilir.

6- Atopik cildin neden olduğu bulguları tetikleyen faktörler nelerdir?

Atopik cilt genetik bir yatkınlığa sahiptir; ancak cilt bariyer bozuklukları ve çevresel faktörler de bu durumu tetikleyen önemli etkenlerdir. Atopik ciltte gözlemlenebilen, tekrarlayan yoğun kuruluk ve buna bağlı kaşıntıya neden olabilecek en önemli faktörler arasında sık su teması (sıcak ve soğuk), sabun, dezenfektanlar, stres, güneşe maruz kalmak, cilde uygun olmayan kozmetikler, alerji tetikleyici besinler, mevsim geçişleri, terleme ve uygun olmayan kıyafetler sayılabilir.

7- Atopik ciltte gözlenen belirtiler kontrol altına alınabilir mi?

Atopik ciltte yaşanan belirtileri kontrol altına almak mümkündür. Bunun en kolay yolu ise, cilt kuruluğunu azaltan ve önleyen, cilt bariyerini destekleyen, atopik cilde uygun nemlendiricilerin seçimi ve bu nemlendiricilerin düzenli kullanımıdır. Nemlendirici kullanımını, atopik cilt bakımında önerilen en temel basamak gibi düşünebiliriz. Nemsiz olan cilt, en temel fonksiyonu olan bariyer özelliklerini yitirmeye başlar ve çevresel faktörlere karşı çok daha duyarlı bir hale gelir. Dolayısıyla atopik cilde sahip bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri cildin nemini korumaktır.

8- Atopik ciltler vücudun hangi bölümlerinde yoğun kuruluk yaşar?

Bebeklikten yetişkinliğe değişik yaş gruplarındaki atopik ciltlerde vücudun değişik bölgeleri etkilenebilir. Örneğin bebeklerde kuruluk yaşamın erken aylarında ilk olarak yanaklarda, yüzde, gövdede başlayabilir iken yetişkinlerde kol, bacak katlantı bölgeleri ve eller daha çok kurumaya meyillidir.

9- Çok kuru veya atopik ciltlerin nemlendirici seçerken neye dikkat etmesi gerekir?

Cildimizde bulunan mikrobiyom bariyeri ne kadar güçlü ve dengeli ise, cildimiz dış etkenlere karşı o derece korunabilir. Ancak atopik ciltlerde, tıpkı cilt bariyeri gibi, mikrobiyom bariyeri de yapısal ve fonksiyonel olarak bozulur. Bu nedenle daha çok prebiyotik içeren nemlendiricileri seçerek kişinin cilt bariyerini ve mikrobiyom bariyerini desteklemek hedeflenmelidir.

10- Atopik cilt tipinin görülme sıklığı nedir?

Atopik cilt tipi tüm dünyada çocukların yaklaşık %20-30’unda, yetişkinlerin ise %10’unda bulunuyor. Yapılan araştırmalarda en sık yaşanan cilt problemlerinin kuruluk ve kaşıntı olduğu görülüyor. Ayrıca Bepanthol SensiDaily sponsorluğunda yapılan Türkiye Cilt Farkındalığı araştırmasına göre Türkiye’de insanların vücudunda en çok yaşadığı cilt sorunları kuruluk ve kaşıntı olmasına rağmen, her 4 kişiden 3’ü bu sorunların sebep olduğu “atopik cilt” tipini daha önce hiç duymadığını belirtiyor.1

REFERANSLAR

1) Ipsos Cilt Farkındalığı Araştırma Raporu Kasım 2021. 18 - 55 yaş aralığında Kadın / Erkek ABC1C2 SES grubunda IBBS1 düzeyinde Türkiye temsiliyeti olan 1002 birey ile yapılan online araştırma

LMR kodu: CH-20220916-69