Ninni Nedir, Ninnilerin Dilinin Bebekler Üzerindeki Etkisi Nelerdir?
Ninniler, yüzyıllardır var olan kültürel miraslardır. Her toplumun, hatta her yörenin nesilden nesile aktarılan ninnileri vardır. Siz de çocukluğunuzda annenizden duyduğunuz ninnileri, bugün bebeğinize söylüyor olabilirsiniz. Peki, ninni nedir ve ninnilerin dili bebekleri nasıl etkiler? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Ninni Nedir?
Sözlü edebiyat türleri arasında yer alan ninni, bebeğe bakan kişilerin onu severken, avuturken, uyuturken bir ezgi eşliğinde söyledikleri anonim halk şiirleridir.(1) Dünya üzerindeki farklı toplumların kendilerine özgü ninni çeşitleri vardır. Ninni hikayeleri söylendikleri dönemin tarihini, kültürünü, geleneklerini yansıtır. Ninni dinlemek, ninni sözleri hangi dilde olursa olsun, bebekleri sakinleştirme konusunda etkilidir.(2) Her yaştan çocuklar için ninni, günlük hayatın vazgeçilmezidir.
Bebekleri sakinleştirmek ve uykuya dalmalarını sağlamak için söylenen ninnilerin geçmişi, çok eski çağlara dek uzanır. Uzmanlara göre bir annenin çocuğuna söylediği en eski ninninin sözleri, 4000 yıl öncesine tarihlenen bir Babil tabletinde yer alır.(3) Londra’daki British Museum’da saklanan kil tablete kazınan ninninin sözleri, bebeği ağlayarak ev tanrısını rahatsız ettiği için azarlar. Bu sözler kulağa korkutucu gelse de bugün söylenenler de dahil ninni sözleri sitem, şikayet, korkutma temalı olumsuz mesajlar içerebilir.(1) Bu yüzden çocuğunuza dinleteceğiniz ninniler konusunda seçici olmanız ve ninnilerin sözlerine dikkat etmeniz önem taşır.
Ninnilerin Dili Bebekleri Nasıl Etkiler?
Bebekler için ninni, sakinleşmenin ve uykuya dalmanın en güzel yollarından biridir. Ninnileri büyüklerimizden miras alır, onları çocuklarımıza aktarırız. Geçmişten izler taşıyan ninnilerin yumuşak ezgilerine eşlik eden sözler, her zaman aynı yumuşaklıkta olmayabilir. Öte yandan mevcut bulgular, bebeklerin 6-9 aydan itibaren sözcükleri anlamaya, kavramları anlamlandırmaya başladığını gösterir.(4) Ninniler çocuğun algılama yeteneğinin gelişmesinde, çevreyle iyi iletişim kurmasında, korunma duygusunun artmasında, kendini ve başkasını doğru algılayabilmesinde önemli bir yere sahiptir. Ninniler, bebeklerin kişiliklerinde ve davranışlarının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Anne şefkati ve sevgisiyle yoğrulan ninniler, çocuklarda, sevgi ve hoşgörünün temellerini atar.
Bebeklerin daha anne karnında iken sese duyarlı oldukları, sesi ve sözcükleri zihinlerine yerleştirdikleri, doğduktan hemen sonra bu sözcükleri hatırlayabildikleri ispatlanmıştır. Bebekler, mutlu ve mutsuz müzikleri ayırt edebilir.(5) Hatta belki siz de bebeğinizin duygusal ninni sözleri duyduğunda üzüldüğüne ya da ağladığına şahit olmuşsunuzdur. Tüm bunları ve ninnilerin bebeklikten çocukluğa çok uzun yıllar boyunca hayatınızın bir parçası olacağını düşününce bebek ninnileri sözleri konusunda daha hassas davranmayı tercih edebilirsiniz.
Bepanthol Baby ile İyiliğe Ninniler
Bepanthol Baby, hepimizi hayatla tanıştıran ninnilerin gücünün farkında. Bepanthol Baby, hayal gücünü ve duygusal dünyayı zenginleştiren, güvende hissettiren ve sakinleştiren ninnileri günümüzün dünyasına uyarlamak için yola çıktı. AÇEV işbirliği ve Sertab Erener’in güçlü sesi ile hayat bulan İyiliğe Ninniler projesi, binlerce yıldır nesilden nesile aktarılan ninnileri daha eşitlikçi ve olumlu bir dille yeniden yorumluyor. Böylece bebeklerde sevgi ve hoşgörünün temellerini ninnilerle oluşturmayı hedefliyor.
İyiliğe Ninniler, sevilen ninnilerin sözlerini pozitif mesajlarla harmanlıyor. Örneğin Dandini Dandini Dastana sözleri “Sev bostancı danayı, Ona ver lahanayı” şeklinde değişiyor. Böylece ninnideki danayı bostandan kovma, danaya yemek vermeme gibi olumsuz mesajların yerini hayvan sevgisini öne çıkaran sözler alıyor. Ninni isimleri denildiğinde akla gelen Uyusun da Büyüsün ninni sözleri de proje ile günümüze uyum sağlıyor. “Dandini dandini canım bebek, Elleri kolları güzel bebek” sözleri ile ninni daha modern bir ifade kazanıyor.
Ninni sözlerindeki olumlu değişiklikler sadece yukarıdaki örneklerle sınırlı kalmıyor. Atem Tutam Men Seni ninnisinde “Hop hopun olsun oğlum, Gül topun olsun oğlum…” şeklinde devam eden sözlerde “oğlum” kısımları “yavrum” olarak değiştirilerek ninni, daha eşitlikçi bir hale getiriliyor. Uyu Yavrum Yine Sabah Oluyor ninnisinde ise “Uyumazsan güzel rengin soluyor” sözleri “Uyuduğunda yüzün hep gülüyor” olarak değiştirilerek bebeğe atfedilen olumsuz sözcükler olumlu hale getiriliyor.
Bepanthol Baby olarak hepimizi hayatla tanıştıran ilk hikayeler olan ninnileri daha pozitif bir dille günümüze uyarlıyoruz. AÇEV işbirliği ile hayata geçirdiğimiz İyiliğe Ninniler ile danaları bostandan kovmuyor, sevip besliyoruz; kız ve oğlan çocuklarını eşit anıyoruz.
Siz de bebeğiniz için sakinleştirici, ninni videoları arıyorsanız İyiliğe Ninniler’e Spotify ve YouTube kanallarımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Üstelik dinleyeceğiniz her bir ninni, bağışa dönüşüyor. Böylece her ninni dinleyişinizde bir çocuğun aydınlık geleceğine katkıda bulunabilirsiniz. Bebeğinizi Sertab Erener’in sesinden, pozitif mesajlar içeren ninnilerle büyütmek için İyiliğe Ninniler ile hemen tanışın.
Kaynakça:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/324737 Son Erişim Tarihi: 12.10.2021
https://www.nature.com/articles/s41562-020-00963-z Son Erişim Tarihi: 12.10.2021
https://www.bbc.com/news/magazine-21035103 Son Erişim Tarihi: 12.10.2021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3295309/ Son Erişim Tarihi: 12.10.2021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289547/ Son Erişim Tarihi: 12.10.2021