Bebek Bezi Kullanımı
Bebek Bezi Kullanımı
Gebelik maratonunun bittiği ve kucağınıza bebeğinizi aldığınız ilk günler heyecanlı olduğu kadar endişe verici de olabilir. Dünyaya alışmaya çalışan bebeğiniz sürekli ağlayabilir ve onu sakinleştirirken zorlanabilirsiniz. Bebekler neden ağlar sorusunun pek çok yanıtı olabilir. Bebekler uykusu geldiğinde, kendini huzursuz hissettiğinde, acıktığında, gaz sancısı olduğunda, hastalandığında, altı pislendiğinde ve bazen de hiçbir neden olmaksızın sadece size sarılmak istediğinde ağlayabilir. Ağlama nedenlerinden biri de pişiktir. Peki, pişik nedir?
Pişik, genellikle bebeğinizin alt değiştirme bölgelerinde görülen parlak kırmızı renkli cilt görünümüne sahip inflamasyonlu bir cilt sorunudur(1). Bebeklerde pişik, yaygın görülen bir durumdur ve en önemli nedenlerinden biri de yanlış bebek bezi kullanımı ya da alt değiştirme sonrası yeterli temizliğin yapılmaması olabilir. “Bebek bezi nasıl bağlanır?” ve “Bez değişimi sonrası bebeğin cilt bakımı nasıl yapılır?” sizler için derledik…
Doğru Bebek Bezi Nasıl Seçilir?
Yeni doğan bebekler duygularını söyleyemedikleri için onun rahatsız olduğu durumları ancak gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Bebeğinizin Cildi oldukça hassas ve sürtünmelere karşı duyarlı bir yapıdadır. Özellikle bebek bezi seçimine özel bir itina göstermeniz gerekebilir. Doğru bebek bezi seçimi için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
Emiciliği Yüksek Olmalı
Bebek bezinin idrar ve kakayı sızdırmaması için yüksek emici kumaş dokusuna sahip olması oldukça önemlidir. Aksi halde sızan idrar, bebeğin cildine temas ederek pişiğe ve cilt tahrişlerine neden olabilir. Hatta ıslaklık gösterge hatlarına sahip bebek bezlerini tercih edebilirsiniz. Beyaz renge sahip olan hatlar, bebek bezi tamamen kirlendiğinde sararmaya başlar ve ebeveynlerin bezin ıslaklığını kontrol etmesine yardımcı olur.
Yumuşak ve Nefes Alabilir Dokuya Sahip Olmalı
Bebeğinizin hassas cildini tahriş etmeyen yumuşak dokuya sahip bezler seçmelisiniz. Aynı zamanda cildin nefes almasını sağlayarak enfeksiyon ve pişik riskini azaltmaya yardımcı olmalıdır. Ayrıca bebek bezi esnek olmalı, bebeğinizin hareketlerini engellememeli ve vücuduna tam oturmalıdır.
Bebeğin Bedenine Uygun Olmalı
Bebek bezi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu da bebeğinizin kilosu ve bedenidir. Bebeğinizin kilosuna ve bedenine uygun numaraya sahip bebek bezleri kullanarak onun rahat hareket etmesini ve bezin bedenine tam oturmasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde bez büyük gelerek idrar sızıntılarına neden olabilir ya da dar gelerek bebeğinizin cildini tahriş edebilir(2).
Bebek Bezi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebek bezi, tek kullanımlık olduğu için hem annenin işini kolaylaştırır hem de bebek bakımı için daha hijyenik bir ortam sunar. Her ne kadar bez değiştirmek küçük bir iş gibi görünse de zaman zaman ebeveynler için yorucu hale gelebilir. Bebek bezi kullanırken aşağıdaki noktalara dikkat ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz:
- Alt değiştirme işlemi için gereken tüm eşyalarınız işlem öncesi tam olarak hazırlayın. Alt bezi, pişik önleyici özellikte krem veya merhem formunda bir ürün, temizleme için su, pamuk ya da temizleme mendilleri gibi eşyaların bir arada durması işinizi kolaylaştırabilir.
- Bebeğinizin dikkatini dağıtmak için ona oyuncak verebilir, şarkı söyleyebilir ve onunla konuşabilirsiniz. Dikkati size ya da oyuncaklara yönelen bebeğin altını değiştirmek daha kolaydır.
- Bebekler zaman zaman oldukça hareketli olabilir. Özellikle bez değiştirme esnasında sizin de dikkatinizi dağıtabilir. Güvenli bir yerde bez değiştirdiğinizden emin olun, bir elinizle bebeğinizi tutarak onun hareketlerini sınırlayabilir olası kaza risklerini minimuma indirebilirsiniz.
- Bebek bezi değiştirirken bez değiştirdiğiniz alana daha büyük bir örtü yayabilirsiniz. Özellikle erkek bebekler bez değiştirme sırasında çişini yapabilir ve örtü sayesinde çevreyi kirletmesine engel olabilirsiniz.
Bebek Bezi Pişik Belirtileri Nelerdir?
Bebek bezinin kullanıldığı popo, cinsel organlar ve kasık çevresi idrar içindeki atık maddeler nedeniyle tahriş olabilir. Bebek bezi ıslanıp uzun süreler değiştirilmezse ciltteki bakteriler idrardaki atık maddelerle bir araya gelerek cildi tahriş edebilecek amonyak oluşturabilir. Amonyak cilt hücrelerini tahrip ederek alt bezinin kullanıldığı bu bölgelerde hafif kabarık, parlak kırmızı renkli bir cilt görünümü meydana getirir. Gerekli önlemler alınmadığında bu kızarıklıklar içi su dolu kabarcıklara ve küçük şişliklere dönüşür. Bebek bu bölgeye dokunulduğunda ya da giysisi temas ettiğinde, canı yandığından dolayı ağlayabilir. Kaşıma isteği duyabilir, kendini huzursuz hisseder ve bez değiştirme işleminde ağlama nöbetleri yaşayabilir.
Bez değişiminden sonra bebeğinizin altını uygun temizleme ürünleri ile temizlemeli ve tampon hareketlerle ovmadan bu bölgeleri kurulamalısınız(3). Ayrıca her bez değişimi sonrası, bebeğinizin cildini pişik önleyici krem veya merhem formunda bir ürün ile nemlendirebilirsiniz. Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem, bebeklerin hassas ciltleri için özel olarak geliştirilmiştir ve pişik oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Bileşenlerinden biri olan Provitamin B5, cildin ideal nem seviyesine ulaşmasını sağlarken, cildin sahip olduğu bariyerin korunmasını destekler. Koruyucu, parfüm, paraben ve SLS içermeyen yapısıyla her bez değişiminde kullanıma uygundur.
Kirli Bebek Bezi Nasıl Çıkarılır?
Bebeğinizin altını değiştirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayıp kurulamalısınız. Alt değiştirme işlemi için yumuşak, temiz, ılık ve kuru bir ortam hazırlamalısınız. Bezi değiştireceğiniz alana bir bez değiştirme matı ya da temiz bir havlu ya da bez kullanabilirsiniz. Temizlik için kullanacağınız temiz bez, tuvalet kâğıdı ya da ıslak mendil, naylon torba ve pişik kremi veya merhemi gibi ürünleri elinizin altında bulundurmaya da özen göstermelisiniz. Kirli bezi bebeğinizin altından çıkarırken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Bebeğinizi bez değiştirme matının üzerine alın ve bezin yapışkan bantlarını açarak kendi üzerine katlayın. Bu işlem sırasında kirli bezi bebeğinizin altından almayın.
- Kirli bezin temiz yüzeyini kullanarak dışkıyı silin ve eğer bebeğiniz erkek ise penisini temiz bir bezle örtün.
- Bebeğinizi ayak bileklerinden tutarak hafifçe yukarı doğru kaldırın ve bebek bezini kendi üzerine katlayarak toplayın.
- Kirli bebek bezini naylon poşete atın.
- Islak mendille ya da bebeğiniz daha küçük ise pamuk ve ılık su ile bebeğinizin altını iyice silin, çocuğunuz kız ise altını vajinaya doğru değil, önden arkaya doğru silin.
- Bebeğinizin bacaklarını yukarıya kaldırın ve poposunu temizleyin.
Yeni Doğan Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?
Bebeğinizin altını temizleyip kirli bezi naylon poşete koyduktan sonra ellerinizi tekrar yıkayıp iyice kurulayın. Bebeğinize bebek bezi bağlarken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Temiz bir bebek bezi alın ve bezin yapışkan bantlı üst yarısını bebeğin arkasına gelecek şekilde hazırlayın.
- Bebeğinizi ayaklarından tutup poposunu kaldırın ve hazırladığınız bezi bebeğin altına yerleştirin. Bezin alt yarısı bebeğin bacaklarının arasında olmalıdır.
- Bebek bezini, bebeğinizin göbeği üzerinde alt ve üst yarısını bir araya gelecek şekle getirin. Ardından sıkı olacak, ancak deride iz bırakmayacak şekilde yapışkan bantlarla her iki yandan sıkıştırın.
Bebek Bezi Kullanımı Püf Noktaları
Bebek bezi kullanırken aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:
- Bebeğin idrarındaki üre normal şartlarda bebek cildine zarar vermez. Ancak uzun süre cilt üzerinde kaldığında ciltte yer alan bakteriler tarafından amonyağa çevrilir. Amonyak ciltte tahrişe ve pişik oluşumuna neden olabilir(3). Bu durumu engellemek için bebeğinizin altını sık sık kontrol edip ıslanır ıslanmaz değiştirmelisiniz.
- Yeni doğan bebeğinizin altını temizlerken göbek bağının üzerini kapatmamaya dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinizin altını ara sıra kontrol ederek bezin toplanmasını engellemelisiniz, bez toplandığında bebek cildinde hasar ve yaralara neden olabilir.
- Erkek bebeğin çişini bebek bezine yapması için penisini aşağıya doğru yerleştirerek bezini bağlamalısınız.
Kullanılan Kaynaklar:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636 Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
- https://parenting.firstcry.com/articles/brand-7-things-to-consider-when-picking-a-diaper-for-your-baby/ Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
- https://www.anadolusaglik.org/blog/pisik-nasil-olusur-nasil-gecer Son Erişim Tarihi: 15.06.2022