Ay Ay Bebek Gelişimi

 

 

    Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır ancak bebek gelişimi hakkında genel bilgilere sahip olmak, onun büyüme sürecinde size yardımcı olabilir. Bebeklerin yaşamlarının ilk senesine ışık tutan ay ay bebek gelişimi rehberi, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyütebilmeniz için sizlere yol gösterebilir.

    1 Aylık Bebek Gelişimi

    1 Aylık Bebek Gelişimi

    1 aylık bebeğiniz karnı aç olduğunda, gazdan dolayı karnı ağrıdığında, bezi kirlendiğinde ya da uykusu geldiğinde ağlar. İlk ay bebeğinizi her ihtiyaç duyduğunda emzirebilirsiniz. Emzirdikten sonra bebeğinizin gazını çıkarmak için kucağınıza alıp sırtını hafif hafif ovuşturabilirsiniz. Bebeğiniz birinci ayında hızlı bir şekilde büyüdüğünü gözlemleyebilirsiniz. Genellikle ilk ayda bebekler ortalama 0,7-0,9 kg alabilir, boyları 2,5-4 cm ve baş çevresi de 1,25 santimetre civarında artabilir. Bu ayda bebeğinizin tüm hareketleri reflekslerden oluşur. Birinci ayın sonuna doğru gözleriyle odaklanmaya ve hareket eden cisimleri takip etmeye başlayacaktır. Henüz boyun kasları gelişmediği için başını dik tutamaz, bu yüzden bebeğinizi kucağınıza alırken mutlaka başını elinizle desteklemelisiniz. Gün içinde kısa da olsa karın üstü yatırarak kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bebeğiniz karın üstü zamanı sırasında mutlaka gözetiminiz altında olmalıdır.(1)

    2 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğiniz ikinci ayda, gelişen kasları sayesinde kolları ve bacaklarını daha özgürce hareket ettirebilir. Gaz çıkarmakta zorlanmaya devam edebileceği için her beslenme sonrası sırtını ovuşturmanız gerekebilir. Bağırsak hareketleri geliştiği için kaka yapma sıklığı artabilir ve pişik sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, pişik nasıl geçer? Pişik sorunu yaşamamak için doğru bebek bezi kullanımı konusunda bilgi edinebilir ve her bez değişiminden sonra Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem kullanabilirsiniz. İki aylık bebeğinizin görüş açısı genişler ve artık onunla göz teması kurmaya başlayabilirsiniz. Artık sizi açıkça tanır, onunla konuştuğunuzda size bakar ve sizi gözleriyle takip edebilir. 'A' veya 'o' gibi sesler başta olmak üzere çeşitli sesler çıkarabilir.(2)

    3 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğiniz üç aylıkken hala sık sık beslenmek ister ve gaz çıkarma konusunda yardımınıza ihtiyaç duyabilir. 3 aylık bebek gelişimi için en önemli noktalardan biri ses çeşitliliğinin artması ve dilin temellerinin atılmasıdır. Bebeğinizin görüş açısı üçüncü ayla birlikte daha da genişler. Etrafına merakla bakabilir ve özellikle de el ve ayak parmaklarını inceleyebilir. Canlı renklere sahip nesnelere karşı ilgisi artar ve ayına uygun oyuncaklarıyla da oynamaya başlayabilir. Henüz ellerini ve gözlerini tam olarak koordine edemese de, nesneleri ağızlarına götürmeye çalışır, nesnelere uzun uzun bakıp onları sallayıp ses çıkartmak için uğraşabilir. Bebeklerde sosyal gelişim bu aylarda hissedilir şekilde artar. İlk kahkahalarını üçüncü ay içinde duyabilirsiniz.(3)

    Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır ancak bebek gelişimi hakkında genel bilgilere sahip olmak, onun büyüme sürecinde size yardımcı olabilir. Bebeklerin yaşamlarının ilk senesine ışık tutan ay ay bebek gelişimi rehberi, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyütebilmeniz için sizlere yol gösterebilir.

    4-6 Ay Bebek Gelişimi

    4 Aylık Bebek Gelişimi

    4 aylık bebek gelişimi, bebeklerin sırt üstü yatarken yüz üstü dönmeye başlamaları açısından dönüm noktası olabilir. Bu yüzden bebeğinizi beşik gibi korunaklı yerler dışında sırt üstü yatarken bırakmamalısınız. Bebeğiniz artık vücudunu daha rahat koordine etmeye başlar; görme, dokunma ve işitme duyuları biraz daha gelişir. Hareketleri artar, artık gördüğü her şeyi ağzına götürmeye başlayabilir, böylece katı yiyeceklere hazırlanabilir. Boğulma riskinden kaçınmak için ağızlarına tamamen sığacak kadar büyük bir şey almamasına dikkat etmelisiniz. Bu ayda bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemeye devam edebilirsiniz.(4)

    5 Aylık Bebek Gelişimi

    5 aylık bebek gelişimi, bebeğin sindirim sorunlarının azaldığı bir dönemi işaret eder. Bebeğin sık sık beslenmeye ihtiyaç duyduğu bu dönemde onu sadece anne sütüyle beslemeye devam edebilirsiniz. Artık bebeğiniz yattığı yerde kolayca iki yöne de dönebilir ve başını dik tutabilir. Yüz üstü yattığında kollarından destek alarak başını, omuzlarını ve gövdesini kaldırabilir. Bu ayda vücut ağırlığı nerdeyse doğum ağırlığının iki katına ulaşabilir. Neden ve sonuç ilişkisini kavramaya başladıkları bu ayda sizin almanız için nesneleri yere atıp bekleyebilir.(5)

    6 Aylık Bebek Gelişimi

    6 aylık bebek gelişimi, bebeğinizin ek gıdaya ilk adımını attığı sürecin başlangıcıdır. Anne sütüne ek olarak verilen yarı katı gıdalar çenesinin güçlenmesine ve çiğneme işlemini yapabilmesine yardımcı olur. Katı besinleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Ancak ek gıda için uygun besinler hakkında mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ek gıda, bebeklerde pişiğe neden olabilir. Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem, onun narin cildini nemlendirerek, ciltlerinin pişiğe karşı korunmasına yardımcı olur. Bebeğinizin çok hızlı büyüyüp geliştiği 6. ayda, dünyaya daha iyi uyum sağlamaya başlar ve koordinasyon yetenekleri arttığı için hareketliliği de artar. Vücut koordinasyonunun güçlendiği bu ayda bebeğiniz emekleme pozisyonu için kendini itmeye başlar, elleri ve dizleri üzerinde sallanabilir. Destekle oturabilir ve iletişim becerileri daha hızla gelişir.(6)

    Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır ancak bebek gelişimi hakkında genel bilgilere sahip olmak, onun büyüme sürecinde size yardımcı olabilir. Bebeklerin yaşamlarının ilk senesine ışık tutan ay ay bebek gelişimi rehberi, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyütebilmeniz için sizlere yol gösterebilir.

    7-9 AY BEBEK GELİŞİMİ

    7 Aylık Bebek Gelişimi

    7 aylık bebek gelişimi ile birlikte bebeğiniz desteksiz oturmaya başlayabilir. Bebeğiniz hala ek gıdaya alışma sürecindedir. Bebeğinizin ilk süt dişleri, daha önce çıkmadıysa bu ay içerisinde çıkabilir. Ancak henüz süt dişleri çıkmasa dahi endişelenmenize gerek yok, bebeklerin 12. aya kadar diş çıkarmaması oldukça normaldir. Diş çıkarmaya hazırlandığı bu ayda ağızda salya miktarı artabilir, diş etleri kaşınabilir. Rahatsızlık hissini azaltmak ve çiğnemesi için ona bir diş çıkarma halkası alabilirsiniz. İnce motor becerilerinin geliştiği bu ayda bebeğiniz ellerini birbirine kenetlemeye çalışabilir, bir elinden diğerine nesneleri geçirebilir ve emeklemeye başlayabilir.(7)

    8 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğiniz 8. aya geldiğinde küçük parçalar halinde muz gibi yumuşak meyveler ile buharda pişirilmiş havuç, tatlı patates veya balkabağı gibi mevsime uygun sebzeleri yemeye başlayabilir. Yemek yemekten keyif aldığı bu ayda anne sütü ya da mamaya devam etmelisiniz. Bebeğiniz sekizinci ayda ayrılık kaygısı yaşamaya başlayabilir. Yani siz görüş alanından çıktığınızda ağlayabilir, çığlık atabilir ya da onu kucağınızdan bırakmak için hamle yaptığınızda size sıkı sıkı sarılabilir. Ayrılık kaygısı nedeniyle bebeğiniz bu ay uyku sorunu yaşayabilir. Ancak bu süreç doğaldır ve bebeğiniz zamanla sizin her zaman geri döndüğünüzü fark etmeye ve hayatındaki diğer insanlarla da güven bağı kurmaya başlayacaktır.(8)

    9 Aylık Bebek Gelişimi

    9 aylık bebek gelişimi, bebeğinizin beyin fonksiyonlarının atak yaptığı bir süreci kapsar. Hafızası gelişir ve sizin dışınızdaki diğer kişilerle güçlü bağlar kurabilir. Hatta bazı insanları diğerlerine tercih etmeye başlar, yabancılara tepki gösterebilir. Artık sizinle birlikte sofrada oturabilen bebeğinize kendi hazırladığınız tuzsuz, az yağlı yemeklerden vermeye başlayabilirsiniz. Mobilyalara tutunarak ev içinde gezebilir. Ev içinde gezerken çıplak ayakla yürümesine izin vererek ayaklarının ve bacak kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu ayda bebeğiniz ismini tanıyabilir ve ona seslendiğinizi anlayabilir. Bebeğinizin dil gelişimine yardımcı olmak için onunla konuşun, ona şarkılar söyleyin ve bol resimli kitaplar okuyun.(9)

    Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır ancak bebek gelişimi hakkında genel bilgilere sahip olmak, onun büyüme sürecinde size yardımcı olabilir. Bebeklerin yaşamlarının ilk senesine ışık tutan ay ay bebek gelişimi rehberi, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyütebilmeniz için sizlere yol gösterebilir.

    10-12 AY BEBEK GELİŞİMİ

    10 Aylık Bebek Gelişimi

    10 aylık bebek gelişimi, bebeğinizin hareketlerinin arttığı ve emeklemeye başladığı süreci kapsar. Ancak emekleme, bir gelişim basamağı değildir. Bazı bebekler hiç emeklemeyebilir. Çevresine olan ilgisinin arttığı onuncu ayda bebeğinizin hareket etme ihtiyacı artar. Bu aylarda bebeğinizle küp yerleştirme, karşılıklı top yuvarlama gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Anne, baba gibi kelimelerin yanı sıra birkaç yeni kelime de söyleyebilir. Etrafındaki sevdiği kişilere tepkisi daha rahat anlaşılır. Artık kendinden daha emin bir şekilde oturabilir ve emekleyerek merdivenleri tırmanmaya çalışabilir.(10)

    11 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğiniz 11. ayında sizinle rahatlıkla aynı menüyü tüketebilir hale gelir. Bebeğinizin yemeklerinin tuzsuz ve az yağlı olması önemlidir. Kendi başına elleri ya da kaşık çatal yardımıyla yemek yemeye başlayabilir. Tat ve koku duyguları gelişir, farklı yiyecekleri denemek isteyebilir. İletişim becerileri hayli gelişen bebeğiniz bu ayda başını sallayarak, el ve kol hareketleriyle ya da ses çıkararak duygularını dile getirebilir. Basit talimatları rahatlıkla anlayabilir. Bebeğinizle oyun oynamanın keyfini yaşayabileceğiniz bu ayda onu yürümeye teşvik etmek için ayakta durma pratikleri yapabilirsiniz.(11)

    12 Aylık Bebek Gelişimi

    12 aylık bebeğinizin vücut ağırlığı nerdeyse doğum ağırlığının 3 katına çıkar ve boyu da doğduğu güne oranla %50 daha uzun olabilir. Motor becerileri gelişen bebeğiniz daha büyük kasların çalışmasına odaklanır. Tekmelemek, nesneleri fırlatmak, kapları birbiri içine geçirmek gibi eğlenceli aktivitelere yönelebilir. Kelime haznesi gelişir, anne ve babadan farklı birkaç kelime daha konuşabilir. Kendi başlarına ayakta durmayı öğrenen bebeğiniz ilk adımını bir yaşına yaklaşırken atabilir. Ellerini ve parmaklarını daha iyi kullanmaya başlar.(12)