Kolik Bebekleri Sakinleştirmenin 8 Yolu
Yenidoğan bebeğiniz gün içinde açlık, yorgunluk, gaz, uyku ihtiyacı gibi nedenlerle sık sık ağlayabilir. Ancak bebeğiniz ortada hiçbir neden yokken gün içinde uzun saatler boyunca ağlıyorsa bu durum koliğe işaret edebilir. Peki bebeklerde kolik nedir, bebeklerde kolik belirtileri nelerdir ve kolik bebekleri rahatlatmak için neler yapılabilir? Bu yazımızda kolikle ilgili merak edilen soruları mercek altına aldık.
Kolik Nedir?
Tıp dilinde infantil kolik olarak da bilinen kolik, iyi beslenmiş ve sağlıklı bir bebekte üç haftadan uzun süre, haftada en az üç gün, günde en az üç saat süren yoğun ağlama nöbetleri olarak tanımlanabilir.(1) Yenidoğanların %20’sinde görülebilen kolik, genellikle doğumdan sonraki ikinci hafta içerisinde başlar ve dördüncü ayın sonuna kadar sürebilir. Bebeklerde kolik nöbetleri, genellikle akşam saatlerinde gerçekleşir. Her iki cinsiyette, anne sütüyle ya da formülle beslenen bebeklerde eşit sıklıkta ortaya çıkar.(2) Yeni anne babalar için kolik, son derece stresli ve yıpratıcı bir deneyim olabilir. Bebeğiniz kolik sorunu yaşıyorsa bazı yöntemlerle onu sakinleştirerek ağlamalarını azaltabilirsiniz.
Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?
Bebek ağlamalarının çok sayıda farklı faktörü olabilir. Açlık, yorgunluk, gaz, kirli bez, pişik, fiziksel rahatsızlık hissi, uyku ihtiyacı bu faktörler arasında sayılabilir. Ancak ortada hiçbir sorun yokken gerçekleşen şiddetli ağlamalar, kolik kaynaklı olabilir. Doktorların kolik teşhisi koymak için göz önünde bulundurduğu kolik bebek belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Tekrarlayan uzun süreli sinirlilik, huzursuzluk dönemleri(2)
Bariz bir neden olmadan ortaya çıkan ve önlenemeyen ağlama(2)
Yüksek sesli ağlama(3)
Kırmızı ve gergin yüz(3)
Karında sertlik ve şişlik(3)
Yay gibi gergin vücut(3)
Hızlı bağırsak hareketleri ve gaz(3)
Kolik belirtileri ile birlikte kolik tanımında da belirtildiği gibi ağlama nöbetlerinin üç haftayı aşması, haftada üç günden çok gerçekleşmesi ve günde üç saatten uzun sürmesi önemli bir kriterdir.
Kolik Ne Zaman Geçer
Genellikle doğumdan sonraki ikinci hafta başlayan kolik nöbetleri, bebeğiniz altı haftalıkken zirveye ulaşabilir. Kolik, bebeğiniz üç ayını doldurduktan sonra yavaş yavaş azalarak son bulabilir. Nadiren altıncı aya kadar süren kolik vakaları da görülebilir.(4) Kolik nedeniyle stresli ve zor günler geçiriyorsanız bu dönemin geçici olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Kolik Bebek Sakinleştirme Yöntemleri
Kolik nedenleri henüz bilinemese de bebeğin mikroflorasındaki değişiklikler, inek sütü proteini veya laktoz intoleransı, sindirim sisteminin henüz gelişmemiş olması, bağırsak iltihabı, serotonin salgılanmasının artışı, zayıf beslenme tekniği, annenin sigara içmesi veya nikotin replasman tedavisi olası nedenler arasında gösterilmiştir.(5) Ayrıca hormonal sistemin henüz gelişmemesi ve ailede stres varlığı da koliğin olası nedenleri arasında yer alır.(4) Kolik nedeni henüz anlaşılamadığı için uygun bir tedavi de geliştirilememiştir. Basit yöntemlerle kolik bebeğinizin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. İşte, kolik bebek için neler yapılabilir sorusunun cevapları:
Çocuk doktorunuzla görüşün
Bebeğinizi kolik olduğu konusunda emin olmak için öncelikle çocuk doktorunuzla görüşmeli ve şiddetli ağlamaya neden olabilecek tüm diğer olasılıkları elemelisiniz. Doktorunuz, kolik bebek semptomlarını azaltmak için çeşitli tedavi yöntemleri önerebilir.
Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayın
Bir ağlamanın kolik nöbeti olup olmadığına karar vermeden önce bebeğinizin fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olun. Onu beslemenize rağmen ağlıyorsa belki de bezi kirlidir ya da pişik olmuştur. Özellikle ilk aylarda son derece hassas bir cilde sahip olan bebeğiniz için her bez değişiminden sonra Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem kullanabilir, böylece pişikten kaynaklanan ağlamaların önüne geçebilirsiniz.
Beslenme düzeninizi gözden geçirin
İnek sütü proteini ve laktoz intoleransının, koliğin nedenleri arasında olabileceği düşünüldüğünden kolik bebek annelerinin diyetlerine dikkat etmeleri gerekebilir. Annelerin süt ve süt ürünleri, yumurta, gluten, kuruyemiş gibi besinleri tüketmedikleri düşük alerjen diyeti uygulamasıyla birlikte anne sütüyle beslenen bebeklerin kolik semptomları hafifleyebilir.(5) Formülle beslenen bebeklerde ise inek sütüyle üretilenler yerine farklı bir formül tercih edildiğinde kolik semptomları azalabilir.(6)(7) Siz de diyetisyen eşliğinde beslenme düzeninizi gözden geçirerek ya da kullandığınız formülü değiştirerek bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizle ten temasını arttırın
Kolik ağlamaları başladığında bebeğinizi kucağınızda taşıyarak onu kolaylıkla sakinleştirebilirsiniz.(9) Anne ya da babanın kalp atışlarını duymak, ten temasında bulunmak bebekleri hızla rahatlatır. Bedeninizi fazla yormamak için esnek wrap ya da kanguru gibi bebek taşıyıcılar ile de bebeğinizi her an kendinize yakın tutabilirsiniz.
Beyaz gürültüden faydalanın
Bebeğinizi sakinleştirmek için kolik bebek müzikleri arıyorsanız şansınızı beyaz gürültü ile deneyin. Dağınık ve değişik frekansların karışımından oluşan sürekli ve monoton ses olarak tanımlanabilen beyaz gürültü, kolik bebekleri sakinleştirme konusunda etkilidir.(4)(12) Kolik bebekleri rahatlatan sesler arasında yer alan beyaz gürültü, bebeğin anne karnında alışık olduğu sese benzer.(4) Beyaz gürültü, kolik bebeklerin ağlama süresini kısaltır ve uyku süresini artırır.(13) Bu faydaları sayesinde beyaz gürültü, kolik bebek uyutma yöntemleri arasında da önemli yere sahiptir.
Bebeğinize ninni söyleyin
Bebeğinizi sakinleştirmenin en güzel yollarından biri de ona ninniler dinletmektir. Binlerce yıldır nesilden nesile aktarılan ninniler, huzursuz bebekleri sakinleştirme konusunda etkilidir.(14) Kolik bebekler için ninni, etkili bir sakinleşme aracı olabilir. Akşam saatlerinde kolik bebekler için müzik dinleterek bebeğinizin ağlamalarını azaltabilirsiniz. Ninninin bebekler üzerindeki etkisi hakkında daha fazlasını öğrenmek için bu yazımıza göz atmayı unutmayın.
Ninnilerin bebekleri sakinleştiren, onları mutlu uykulara daldıran gücünü günümüze uyarlamak için yola çıkarak İyiliğe Ninniler projesini hayata geçiriyoruz. AÇEV işbirliği ile yaptığımız proje kapsamında sevilen ninnileri, daha eşitlikçi bir dille ve pozitif mesajlarla yeniden yorumluyoruz. Siz de kolik bebek ninni arayışındaysanız Sertab Erener’in sesiyle hayat bulan İyiliğe Ninniler albümüne Spotify ve YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu cinsiyet eşitliği, hayvan sevgisi gibi konularda mesajlar veren ninnilerle büyütebilir, bağışa dönüşen her bir ninni ile bir çocuğun geleceğine katkıda bulunabilirsiniz.
Kaynakça:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15338787/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134333/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://www.proquest.com/docview/2571091807?pq-origsite=gscholar&fromopenview=true Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447441/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://www.aafp.org/afp/2015/1001/p577.html Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21710185/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9596593/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(07)00236-3/fulltext Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2020506/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://www.atauni.edu.tr/yuklemeler/cada0c30e20cbd054542c31e13d03d07.pdf Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28618052/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2405784/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28618052/ Son Erişim Tarihi: 13.10.2021
https://www.nature.com/articles/s41562-020-00963-z Son Erişim Tarihi: 13.10.2021