Bebeğinizle Uyku Rutini Oluşturmak için 7 İpucu
Yenidoğan ve bebeklik döneminde uyku düzeni, ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Yenidoğanlar, gün içinde 16-17 saat uykuya ihtiyaç duyar. Fakat sık sık acıktıkları için 1-2 saatte bir uyanırlar.(1) Bu yüzden bebeklerde uyku rutinin oluşması yaklaşık olarak üçüncü aydan sonra başlar.(2) Bunun temel nedeni ise bebeğin bu aylarda beslenme ve uyku düzenine alışması, gece ve gündüz ayrımını yapmaya başlamasıdır. Dolayısıyla bebeğin doğumundan itibaren ebeveynlerin, bebeğin ne zaman ve ne kadar uyuduğuna, uykuya dalma süresine, beslenme düzenine hakim olmaları gerekir.
Sağlıklı bir uyku, uykudan çok daha önce başlar. Farklı bir deyişle bebeğin düzenli olarak uyuması için uyku rutinine sahip olması gerekir. Bu hem bebeğin hem de ebeveynlerin daha huzurlu ve rahat vakit geçirmelerine yardımcı olur. Bebeklerde uyku düzeni oluşturma fikri kulağa zor bir eylemmiş gibi görünse de temelde son derece basittir. Öyle ki, aslında uyku rutini oluşturmak için yapılması gereken tek şey, beyne ve vücuda uyku saatinin yaklaştığı mesajının çevresel faktörlerle verilmesidir. Bu; çokça önerildiği gibi kitap okuyarak, ninni söyleyerek ya da masaj yaparak gerçekleştirilebileceği gibi yalnızca giderek azalan ışık ve ses ortamı oluşturmak gibi eylemlerle de yapılabilir.
Bebeklerde uyku rutini oluşturma sürecinde esas olan, her gece düzenli olarak aynı adımların aynı saat diliminde takip edilmesidir. Bebeği bir gün sessiz bir ortamda, ertesi gün kucakta, bir sonraki gün masajla uyutmak yerine her gece aynı eylemlerin tekrarlanmasıyla uyutulması, uyku rutininin oluşması ve bebeklerin uyuması için ideal olan yöntemdir. Gelin, gece rutini oluşturmanız için dikkat etmeniz gerekenlere birlikte bakalım.
Bebeğinizle Uyku Rutini Oluşturmaya Ne Zaman Başlayabilirsiniz?
Bebeklerin uyuma saatleri, üç aylık olana kadar son derece değişkendir. Bu dönemde uyku öncesi rutini oluşturmak son derece zordur. Yeni bir ortama gelmiş olan bebek için de zor olan bu dönemde bebek sık sık uyur ve uyanır. Gün ışığından bağımsız olarak gerçekleşen uyuma ve uyanma eylemi, bu dönemde ebeveynler için yorucu olsa da bebeğe biraz zaman tanımak gerekir. Uyku rutini için birkaç ay beklemeniz gerekse de bebeğinizle eve geldiğiniz ilk günden itibaren uyku düzeni oluşturma yolunda minik adımlar atabilir, böylece uyku rutinine hazırlık yapabilirsiniz.
Uyku Rutini Oluşturmak için Yapabilecekleriniz
Bebeğiniz için uyku rutini oluşturarak ortalama iki hafta içerisinde uyku kalitesini artırabilirsiniz.(3) Uyku rutini oluşturmak için yapılacak ilk adım, doğru yatma saatinin belirlenmesidir. Bu durum, bebekten bebeğe farklılık gösterebileceği gibi aile alışkanlıklarına göre de değişebilir. Bazı bebekler beslendikten hemen sonra uyuma ihtiyacı hissederken bazıları ilgi isteyebilir. Bu noktada doğru yatma saatinin belirlenmesi, ebeveynler ile bebek özelinde farklılık gösterir. Rutin oluşturmak adına şu adımları uygulayabilirsiniz
Bebeğinizin karnının tok olduğundan emin olun
Bebeğinizin derin bir uykuya dalabilmesi için öncelikle iyi beslenmiş olması gerekiyor. Rutinin diğer adımlarına geçmeden önce bebeğinizin karnının tok olduğundan emin olun.
Akşam banyosu yaptırın
Beslenme seansından 15-20 dakika sonra bebeğinize ılık suyla ve onun hassas cildine uygun şampuanla banyo yaptırın. Bebeğinizin uykusunun açılmaması için banyo faslını kısa tutabilirsiniz.
Bezini değiştirin
Her akşam banyo yaptıramasanız da uyku öncesi bebeğinizin bezinin temiz olduğundan mutlaka emin olun. Bebeklerde pişik de uyku düzenini bozan bir faktördür. Pişik sorunu yaşamamak için her bez değişiminde bebeğinizin hassas cildine uygun Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem’i kullanmayı ihmal etmeyin.
Masaj yapın
Uyku öncesi bebek masajı, bebeğinizi sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebek yağları ile ona yumuşak bir masaj yapabilir, böylece bebeğinizle kurduğunuz bağı da güçlendirebilirsiniz.(4)
Uyku odasına geçin
Bebeğinizin uyuduğu ortam loş ışıklı, sessiz ve ideal sıcaklıkta olmalıdır. Bebeklerin rahat uyuması için ideal sıcaklık, 19-21 C° arasıdır.(5) Ayrıca bebeğinizi mutlaka ona özel bir beşikte veya yatakta yatırmalısınız.
Ona sarılın ve kucağınızda sallayın
Ten tene temas, anne baba ve bebek arasındaki bağı güçlendirir ve bebeği sakinleştirir.(6) Uykuya dalamayan bebek, kucağınıza alıp çok hafif salladığınızda sakinleşerek daha kolay uyuyabilir.
Ona ninni ve müzik dinletin
Dingin müzikler ve ninniler, bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olarak daha kolay uykuya dalmasını sağlar.(7) Özellikler ninniler, bebekleri sakinleştirme ve onları uykuya hazırlama konusunda etkilidir.(8) Ona kendi sesinizden ninniler söyleyebileceğiniz gibi bebeklerin uyuması için ninni de dinletebilirsiniz.
Bu adımların bir kısmı ya da tümü, bebeğin gece rutini oluşturmasına yardımcı olabilir. İlerleyen aylarda uyku rutinine kitap okuma gibi farklı aktiviteler de dahil edebilirsiniz. Uyku zamanından ne kadar önce bu rutinlere başlanacağı bebeğe bağlı olsa da ideal olanı 60 ila 15 dakika arasındadır. Bu rutine sadık kalmak bebeğin daha çabuk uyku alışkanlığı edinmesine yardımcı olsa da bazı geceler uyuyamayan bebek, bu düzene uymak istemeyebilir. Bu dönemde bebeği uyuması için zorlamak yerine o gece için bu ritüelleri pas geçebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi için sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmesi çok önemlidir. Ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmanın yolu ise uyku rutininden geçer. İlk aylardan başlayarak bebeğiniz için uyku rutini oluşturabilir; onu sevgiyle, temasla, nesilden nesile aktarılan ninnilerle uyutabilirsiniz. Biz de Bepanthol Baby olarak bebeğinizin her anında yanınızda oluyor, AÇEV işbirliği ile hayata geçirdiğimiz İyiliğe Ninniler projesiyle geleneksel ninnilerin sözlerini günümüze uyarlıyoruz. Sevilen ninnilerin sözlerini cinsiyet eşitliği, hayvan sevgisi, hoşgörü gibi konularda pozitif mesajlarla yeniden yorumlayarak çocuklara daha eşitlikçi, daha pozitif mesajlar vermeyi hedefliyoruz. Sertab Erener’in sesiyle hayat bulan İyiliğe Ninniler’e Spotify ve YouTube kanalları üzerinden ulaşabilir, siz dinledikçe bağışa dönüşen ninnilerle başka bir çocuğun daha iyi bir geleceğe ulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Kaynakça:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440010/ Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/helping-your-baby-to-sleep/ Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28985580/ Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
http://www.boltonft.nhs.uk/wp-content/uploads/2017/03/Baby-Massage-Guide.pdf Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.00336/full Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3979156/ Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996156/ Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996156/ Son Erişim Tarihi: 15.10. 2021