Deri Merhemi

    Deri Merhemi Nedir?

    Yüksek oranda yağ içeriğine sahip deri merhemi, diğer cilt bakım ürünlerine oranla cilt üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu özelliği sayesinde cilt üzerinde daha uzun süre kalır ve böylece nem kaybı, soğuk ya da kuru hava gibi çevresel koşullara karşı daha yüksek koruma sağlayabilir. Tıbbi amaçlı kullanılan ürünler cilt tarafından emilebilen etkin maddeler içerebilir. Genel olarak deri merhemleri etken maddelerin yanı sıra vazelin, lanolin, balmumu, bitki bileşenleri gibi içeriklerden meydana gelir.(1)(2)

    Deri Merhemi Ne İçin Kullanılır?

    Deri merhemleri yağlı ve kalın bir yapıya sahip oldukları için genellikle gece kullanıma daha uygundur. Deri merheminin kullanım alanları arasında aşağıdakiler yer alabilir: (3) (4)

    • Deri merhemleri aşırı kuru ciltlerde maksimum verim sağlayabilir. Kalın yapıları ve yağ bazlı formülasyonları nemin hapsedilmesini sağlayarak cildin nem ihtiyacının karşılanmasını destekleyebilir. Örneğin daha kalın bir cilt dokusuna sahip olan diz, topuk ve dirsek gibi bölgeler için deri merhemlerini, yüz ve vücudun geri kalanı için nemlendirici krem ve losyonları tercih edebilirsiniz.(1)(2)
    • Sedef, egzama gibi cildin kurumasına neden olan cilt hastalıklarının tedavisinde etken maddenin cilde daha iyi nüfuz edebilmesi için doktor yönlendirmesiyle deri merhemi kullanılabilir. Kuru ve çatlamış ciltler için daha yoğun kıvama sahip deri merhemleri tercih edilebilir. (1) (2)
    • Antibiyotik içeren deri merhemleri yara, yanık ve cilt tahrişi gibi durumlarda enfeksiyonların önlenmesi ve tedavi edilmesi amacıyla kullanılabilir. Aynı zamanda deri yenileyici merhem özellikle cilt yanıklarının tedavisinde etkili rol oynayabilir. (1) (2)

    Deri Merhemi Çeşitleri Nelerdir?

    Deri merhemleri dört ana sınıfa ayrılır;

    • İlaçların cilt hücreleri ile temasını sağlayan ve aynı zamanda nemlendirici görevi üstelenen merhemler,
    • Bazı ilaçların cilt tarafından emilimini kolaylaştıran su bazlı solüsyon içeren ve aynı zamanda cildi nemlendiren merhemler,
    • Su ile çıkarılabilen vazelin, lanolin veya mum içeren su içinde yağ emülsiyonu formundaki merhemler,
    • Yalnızca suda çözünen maddeler içeren yağsız merhemler. (1)

    Merhem formunda pek çok ilaç çeşidi vardır. En yaygın ilaç formundaki deri merhemi çeşitleri şunlardır:

    Topikal Steroidler

    Kontakt dermatit ya da egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan reçeteli ya da reçetesiz merhem çeşitleridir. (1)

    Nemlendiriciler

    Cildin nemlenmesine katkıda bulunan vazelin gibi merhemler, nemlendirici ürünlerdir. (1)

    Antibiyotikler

    Bakteri kaynaklı enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan merhemler antibiyotik içeren merhem çeşitleri arasında yer alır (1).

    Deri Merhemi Kullanımının Önemi

    Deri merhemi özellikle cilt kuruluğundan kaynaklanan kaşıntı, kızarıklık, cilt tahrişi, yara, yanık gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisini desteklemek amacıyla kullanılır. Pişik semptomlarının önlenmesine ve radyasyon terapisinden kaynaklanan cilt yanıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Tıbbi merhemler, çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisine destek olmak amacıyla bir ilacın ya da ilaç kombinasyonun vazelin ve mineral yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Diğer nemlendirici, losyon gibi cilt bakım ürünlerine göre cilde daha etkili bir şekilde nüfuz eder ve içeriğindeki ilacın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı olur. Deri merhemlerinin ciltteki kalıcılığı daha uzundur. İçeriğindeki ilacın daha yavaş emilmesine ve etken maddenin sürekli salınmasına olanak tanır. Böylece uygulanan tedavinin daha hızlı ve eksiksiz olmasına katkıda bulunur. (5) (6)

    Deri merhemleri, cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak olası hasar riskini azaltabilir ve enfeksiyonlara neden olabilecek mikroorganizmalara karşı cildi korumaya yardımcı olur. Özellikle vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız olduğu açık yara ve yanıkların tedavisinde deri merhemlerinin oluşturduğu koruyucu bariyer önem taşır. Deri merhemleri cilt üzerine uygulanan diğer ürünlerden daha az koruyucu ve katkı maddesi içerebilir. Bu sayede cilt üzerine uygulandığında genellikle tahrişe neden olmaz ve güvenle kullanılabilir. (5) (6)