Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmanın Yolları

Bebekler, doğumdan itibaren ilk iki ay boyunca sık sık uyanır. Bu durum, temelde bebeklerin beslenme ihtiyaçlarının uyku gereksinimin önüne geçmesinden kaynaklanır. İlk iki aylık dönemde hemen hemen her iki saatte bir beslenen bebekler, gün içinde 10 ila 18 saat boyunca uyusalar da gece sık sık uyanmaları ebeveynin uykusunun bozulmasına neden olur. Ancak 3 ila 6 aylık dönemde bebekler, çevresel koşullara daha fazla uyum sağladığından uykuları biraz daha düzenli hale gelir. Bu dönemde bebekler 6 saat kesintisiz uyuyabilir. Farklı bir deyişle uyku düzeni oluşturmak için uygun dönem bebeğin ikinci ayını doldurduğu zamandır. 7 ila 36 aylık bebekler arasında yapılan kısıtlı çalışmalarda,* uyku rutini oluşturan ebeveynlerin bebeklerinin daha kolay uyuduğu ve geceleri daha az uyandığı görülmüştür.

Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Uyku düzeni oluşturmak için ideal dönem, bebeğin ikinci ayını doldurduğu zaman olsa da rutin oluşturma eylemi bebek 6 ila 8 haftalıkken de uygulanmaya başlanabilir. Bebeğin gece uykusuna yatması için gereken zamanın belirlenmesi ile başlayan uyku düzeni, belirli ritüellerin takip edilmesiyle devam eder. Her gece uyku saati geldiğinde bu ritüellerin takip edilmesi bebeğin sakinleşmesine ve kolay bir şekilde uyumasına yardımcı olur. Bebeğin gece boyunca ağlayarak uyanmasını engellemek için ise bebeğin belirli zaman aralıklarında beslenmesi gerekir. Bebeklerin uyku süreleri gibi beslenme zamanları da içinde bulundukları gelişim dönemine göre farklılık gösterir. Bu yüzden bebeğin ne sıklıkla beslenmek için uyandığı takip edilmelidir. Sonrasında ise bebek uyanmadan beslenmesi sağlanabilir. Bebeklerde uyku eğitimi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

1. Rutin Oluşturmak

Bebeklerde uyku düzeni için yapılması gereken en önemli etkenlerden biri rutin oluşturmaktır. Uyku saatinden yarım saat önce çevresel koşullar hazırlanmalıdır. Işık şiddetinin ve gürültünün azaltılması, rutin oluşturmanın en etkili yollarından biridir. Bu işlem kararlı bir şekilde aynı saatte tekrarlandığında bebeğin vücut saati, zaman içinde bu duruma adapte olur. Uyku saatinin yaklaştığı saatlerde aktif oyunlar yerine bebeğin sakinleşmesini sağlayan daha sessiz ve hareketsiz oyunlar tercih edilebilir. Bazı bebekler, uyumadan önce yıkanmaktan ya da masaj yapılmasından hoşlanır. Bu durum her bebekte farklı olduğu için doğru rutinin yakalanması zaman alabilir.

2. Sakinleştirme

Bebeklerde uyku saati belirlenirken onun aktif olduğu zaman aralığı seçilmemelidir. Uyku saati geldiğinde bebeğin uyuyacağı odaya gidilmesi ve ışığın azaltılması gerekir. Uyku öncesinde bebeğe ninni ya da şarkı söylemek, onunla konuşmak, sarılmak, okşamak gibi pek çok eylem, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin yattığı yatakta oyuncak, çıngırak gibi dikkat dağıtıcı nesnelerin olmaması önemlidir.

3. Sıcaklık

Bebeğin yattığı odanın çok sıcak ya da çok soğuk olması onun uykuya dalmasını ve uykuyu sürdürmesini zorlaştırır. Bebeklerin uyuması için ideal oda sıcaklığı 20 ila 22 santigrat derecedir.

4. Kaçınılmaz Uyanış!

Bebeklik döneminde uyku süresi yetişkinlerden farklıdır. Bu nedenle erken dönemde bebekler, ebeveynleri kadar uzun süre kesintisiz uyuyamaz. Beslenme dönemi haricinde bebeğin uyanması durumunda ona emzik vermek, bebeğin tekrar uykuya dalmasına yardımcı olur. Bebek uyandığında tekrar uyumasını sağlamadan önce alt bezinin temiz olduğundan, üşümediğinden ya da terlemediğinden emin olunmalıdır

Bebeklerde uyku düzeni, ebeveynler tarafından farklı şekillerde oluşturulabilir. Bu, bebeğin ve ailenin alışkanlıklarına göre farklı şekillerde olabilir. Bebeklik döneminde bebeğin sırtüstü uyutulması bebek için en güvenli pozisyondur. Olası boğulmaları önlemek için beşikte uyumak için kullanılan yastık haricindeki diğer yastıklar, oyuncaklar, tüller ve diğer eşyalar yatakta bulundurulmamalıdır.

Tüm bu noktalara dikkat ederek bebeğinize özel bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.

Bebeğinizin gece boyunca rahat edip mışıl mışıl uyuması için gerekli koşullardan biri de pişiğinin olmamasıdır. Siz de bebeğinize pişiksiz bir uyku sunmak için Pişiği beklemeyin, önleyin!

Kaynakça:

https://kidshealth.org/en/parents/sleep13m.html Son Erişim Tarihi: 06.05.2021

https://www.parents.com/baby/sleep/tips/five-ways-to-help-baby-sleep/ Son Erişim Tarihi: 06.05.2021

https://www.webmd.com/parenting/baby/nighttime#1 Son Erişim Tarihi: 06.05.2021