Diş Çıkarma Denemeleri
Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Doğumu takip eden aylarda bebeğin ilk dişini çıkarma süreci, ebeveynler için son derece heyecanlı bir dönem olsa da bazı bebekler için zorlu bir süreçtir. Genellikle 3 ile 12 aylık dönemde görülen ilk dişin erken ya da geç çıkması, bebeğin fiziksel gelişimi ile direkt alakalı değildir. Farklı bir deyişle erken diş çıkaran bebeklerin fiziksel gelişiminin daha iyi olduğu söylenemez.
Diş çıkarma, genellikle bebeğin ebeveynlerinin ilk dişlerini çıkardıkları döneme denk gelir. Hatta bazı bebekler dişi çıkmış halde dünyaya gelebilir. İlk dişi takip eden 6 ay içinde yaklaşık 4 süt dişinin çıkması tamamlanır. Kesici diş olarak tanımlanan bu dişlerin ikisi altta ve diğer ikisi üstte yer alır. Toplam 20 adetten oluşan süt dişlerinin tümü, bebek 3 yaşını doldurduğunda tamamlanır. Bebeklerde diş çıkartma belirtileri konusuna geçmeden önce diş çıkarma zamanlarına göz atmak faydalı olabilir.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Bebeklerin ilk dişleri, ortalama olarak üçüncü ayın dolmasından sonra çıkmaya başlar. Bu aylarda bebeklerde sıklıkla salya miktarında artış, huzursuzluk, eli ağza götürme gibi diş çıkarma belirtileri görülür. Fakat bebeklerde diş çıkarma zamanları bebekten bebeğe farklılık gösterir. Öyle ki bazı bebeklerin ilk dişini çıkarması 15. ayı dahi bulabilir. Bu noktada farklılığa neden olan etkenler anne ve babanın diş çıkarma dönemlerinin yanı sıra genetik, hormonal ve beslenme şeklinde sıralanabilir.
Bebeklerde ilk çıkan diş genellikle altta bulunan kesici diştir. İlk dişin çıkması tamamlanmadan altta yer alan ikinci diş de çıkmaya başlayabilir. İlk dişin görülmesini takip eden 6 ayda bebeğin iki adet altta ve iki adet üstte olmak üzere toplam 4 dişi çıkar. Bunu takip eden 12 ile 18 aylık dönemde ise 4 adet azı dişi ve sonraki 6 aylık süreçte ise 4 adet köpek dişi çıkar. 24 ile 36 aylık dönemde ise bebeğin diğer dişleri çıkar ve dişler tamamlanmış olur. Bebeklerde diş çıkarma sırasında diş dizilimi eğri olabilir. Dişler tamamlandıkça bu durum düzelir. Fakat eğri diş yapısına sahip bebeklerin diş etlerinde kızarıklık, morarma ve şişkinlik gibi belirtilerin varlığında bebeğin diş hekimine muayene ettirilmesi gerekir. Bazı bebekler diş çıkarırken pek çok farklı belirti görülebilir. Ancak bazı bebeklerde diş çıkarken hiçbir semptom oluşmayabilir. Bu durum her bebekte değişkenlik gösterir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Diş çıkarma belirtileri, diş çıkmaya başladığında ya da dişin çıkmasından 2 - 3 ay önce oluşabilir. Bebekten bebeğe farklılık gösteren bu durum, bebeğin genel sağlığı ile alakalı değildir. Diş çıkarma döneminde en sık görülen belirtilerden biri salya akıtmaktır. Salya miktarındaki belirgin artış, yeni bir dişin geldiğinin habercisi olabilir. Ayrıca bu artış, bebeğin ağız çevresinde kızarıklığa yol açabilir. Bu durumu önlemek için sık sık bebeğin salyasının kurulanması önerilir.
Bazı bebeklerde diş çıkarırken ateş görülebilir. Bu durumda bebeğin ateşinin diş ile bağlantılı olup olmadığı kontrol edilmeli, yüksek ateş varlığında mutlaka hekime başvurulmalıdır. Diş çıkaran bebeklerde ortaya çıkan bir diğer belirti ise huzursuzluk ve beslenmek istememe şeklinde görülür. Diş etlerinde oluşan ağrı, bazı bebeklerde dayanması güç olacak şekilde olabilir. Bebeğin hissettiği ağrıya bağlı olarak ortaya çıkan huzursuzluk, haftalar boyunca sürebilir. Bu durum bebeğin beslenmesini de direkt olarak etkiler. Katı yiyeceklere geçen bebekler bu dönemde bu tür besinleri istemeyebilir.
Bazı bebekler ise ısırarak rahatlamaya çalışır. Ebeveynin parmağının, emzirme sırasında meme ucunun ısırılması görülebilir. Unutmayın, bebek bu eylemi karşı tarafın canını yakmak için değil kendi acısını hafifletmek için yapar. Diş çıkarma döneminde bebeklerin uyku alışkanlıklarında farklılaşma olabilir. Söz gelimi son derece huzurlu uyuyan bir bebek, bu dönemde sık sık ağlayarak uyanabilir. Bu gibi durumlarda bebeği beslemek yerine onu tekrar uyutmaya çalışmak gerekir. Uyku problemleri sıklıkla ilk diş çıkarken görülse de bazı bebeklerde azı dişlerinin çıktığı dönemde de görülebilir. Diş çıkaran bebekler, sık sık kulaklarını kaşıyabilir. Ancak bu durumun farklı bir enfeksiyon kaynaklı olmadığından emin olunmalıdır. Bu süreçte sıklıkla sorulan sorulardan biri de “Diş çıkaran bebeklere ne yapılır?” şeklindedir.
Diş Çıkarma Döneminde Bebekleri Rahatlatmanın Yolları
Diş çıkarmak bazı bebekler için son derece sancılı bir dönemdir. Diş çıkarma döneminde bebekleri rahatlatmak için bir dizi yöntem bulunur. Bazı bebekler bu dönemde çiğneyerek rahatlar. Beslenmeden bağımsız olarak diş etlerindeki baskı hissinin azaltılması için bebeğe bu dönemde muz, meyve püresi ve yoğurt gibi gıdalar verilebilir. Çiğnenecek besinin soğuk olması bebeğin rahatlamasına yardımcıdır. Ayrıca emzik gibi nesneler de bebeğin hissettiği ağrının azalmasına yardımcı olabilir.
Emzik hem dişleri kaşımak hem de çiğnemek için kullanılabilir. Dişlerin kaşınması için özel üretilen diş kaşıyıcılar da tercih edilebilir. Bu tür ürünlerin bazılarının içeriğinde buzdolabında soğutulabilen jel ya da sıvı bulunur. Diş kaşımak için özel olarak üretilen ürünler bebeğin daha hızlı rahatlamasını sağlayabilir. Ancak bu tür ürünlerin bebeğin diş kaşıması için özel olarak üretildiğinden emin olunmalıdır. Aksi halde bu tür ürünler ısırıldığında parçalanabilir ve küçük parçalar bebeğin boğazına kaçabilir. Soğuk besinlerin yanı sıra bebeğe rahatlaması için çok soğuk olmayan su da verilebilir. Tüm bunların yetersiz kaldığı dönemlerde hekime başvurulmalı ve hekimin reçete ettiği ilaçlar, belirlenen dozda kullanılmalıdır.
Diş çıkarma döneminde bebeklerde pişik oluşma riski artar. Siz de bu dönemlerde bebeğinizi pişikten korumak için Bepanthol Baby ile pişiği beklemeyin, önleyin!
Kaynakça:
https://www.verywellfamily.com/babys-first-tooth-2634450 Son Erişim Tarihi: 06.05.2021
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/b/baby-teeth Son Erişim Tarihi: 06.05.2021
https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies Son Erişim Tarihi: 06.05.2021